Σενάριο : Chuan Lu
Σκηνοθεσία : Chuan Lu
Παίζουν : Ye Liu, Wei Fan, Hideo Nakaizumi
Έτος : 2009
Διάρκεια : 132
ΑΚΑ : City of Life and Death
Χώρα : Κίνα (Χονγκ Κονγκ)
Γλώσσα : Μανδαρινικά
Μουσική : Tong Liu
Βραβεία : Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν
Παραγωγή : Media Asia Films
Η Πόλη Της Ζωής Και Του Θανάτου - ΣΥΝΟΨΗ
Ακόμα και μετά από 70 χρόνια, η σφαγή στην τότε πρωτεύουσα της Κίνας Νανγίνγκ παραμένει μια σκοτεινή υπόθεση: η Κίνα ισχυρίζεται ότι βρήκαν το θάνατο γύρω στους 300.000 ανθρώπους, ενώ η Ιαπωνία παραδέχεται ότι σκοτώθηκαν οι μισοί και δεν έχει ακόμα απολογηθεί δημόσια γι΄αυτό το έγκλημα.
Η ΤΑΙΝΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Με την τρίτη του δουλειά, ο Λου Τσουάν πετυχαίνει μια επική ταινία, διαφορετική από τις περισσότερες του είδους. Το City of Life and Death είναι “ένα σπαραχτικό, σινεμασκόπ αντιπολεμικό δράμα, που οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψουν” (περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ), ένα “ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα” (Variety), που στοιχειώνει τη μνήμη με εικόνες συγκλονιστικές.
«Συγκλονιστικές ασπρόμαυρες και σινεμασκόπ εικόνες, πρόσωπα έντονα που ακτινοβολούν μέσα στην φρίκη του πολέμου, ελάχιστη μουσική, ωμή και λιτή σκηνοθεσία. Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.»
Ορέστης Ανδρεαδάκης – Mega/ Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ ****1/2
«Η υπέρτατη τέχνη της αναπαράστασης. Αν η ταινία ήταν Μade in Αmerica, θα πήγαινε για Όσκαρ σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, παραγωγής. Απίστευτη ψιλοβελονιά. Μάθημα κινηματογράφου και Ιστορίας. Στιγμή μοναδική!» **** Δημήτρης Δανίκας – ΤΑ ΝΕΑ
«Ένα αντιπολεμικό, πανανθρώπινο ποίημα, που μπορεί να αφορά κάθε πόλεμο, κάθε θάνατο, κάθε άνθρωπο.» Διαβάστε περισσότερα
Μαριάννα Ράντου – CINEMANEWS *****
«Ασπρόμαυρο πολεμικό έπος, με τεράστια εμπορική επιτυχία στην Κίνα. Μια ταινία που επιστρατεύει τη γραμματική του είδους και την εφαρμόζει σε υπερθετικό βαθμό.»
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος – LIFO ****
«Γυρισμένη σε σινεμασκόπ και μαυρόασπρο φιλμ (η εξαιρετική, ρεαλιστική φωτογραφία είναι του Γιου Κάο) η ταινία καταγράφει, μέσα από εικόνες συχνά αβάσταχτης φρίκης, τη σφαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων στρατιωτών αλλά και το βιασμό γυναικών και την εξόντωση χιλιάδων γυναικόπαιδων και αντρών.»
Νίνος Φενεκ Μικελίδης – Ελευθεροτυπία ****
«Σκληρό και σχεδόν ποιητικό, είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό κινηματογραφικό κατόρθωμα που σε θυμώνει και σε συγκινεί, αλλά κυρίως σε καθηλώνει, παρά το δύσκολο, καθόλου ελκυστικό του θέμα.»
Γιώργος Κρασσακόπουλος – Athens Voice ****
«Προσεγγίζει όμως την ψυχή την ανθρώπινη, καδράρει στον πόνο, μιλά για το τέλος της βίας. Ας μπει μια τελεία, επιτέλους. Με εικόνα ασπρόμαυρη και ήχους που βγαίνουν από τις κάνες των όπλων, το βλέμμα των τραγικών “ηρώων” αξίζει όσο χίλιες λέξεις.»
Νέστορας Πουλάκος – ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ***
«Αυτή η σπαραχτική πόλη της ζωής και του θανάτου δεν περιγράφεται με λόγια. Απλώς βιώνεται σαν μία ιστορία για ανθρώπους και υπανθρώπους. Το ολοκαύτωμα της Νανκίνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου, αλλά ο Κινέζος σκηνοθέτης δεν προπαγανδίζει.»
Κωνσταντίνος Καϊμάκης – City Press ****
«Σκληρή, αλλά εικαστικά συναρπαστική απεικόνιση ενός ιστορικά απωθημένου ολοκαυτώματος. Σκηνοθετική δεξιοτεχνία για Όσκαρ, σκηνές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, χωρίς να λείπουν οι «καλλιτεχνικές» ευκολίες που κολακεύουν το ευρύ κοινό.»
Χρήστος Μήτσης – Αθηνόραμα ***
«Οι θηριωδίες για τις οποίες ευθύνεται ο ιαπωνικός στρατός όταν πριν από 70 χρόνια η Ιαπωνία εισέβαλε στην τότε πρωτεύουσα της Κίνας Νανγίνγκ έχουν «περάσει» ποικιλοτρόπως στον κινηματογράφο, ποτέ όμως τόσο ρεαλιστικά και ωμά όσο στην «Πόλη της ζωής και του θανάτου» του Λου Τσουάν.»
Γιάννης Ζουμπουλάκης – Το Βήμα ***
«Ένα ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα, που στοιχειώνει τη μνήμη με εικόνες συγκλονιστικές».
VARIEΤY